Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT)
PGT nedir?
Preimplantasyon genetik testi (PGT), transfer öncesinde embriyoların genetik analizini yapmak amacıyla embriyolar üzerinde yapılabilen bir tarama testidir.
PGT neden önerilir?
Embriyo transferinin gebelikle sonuçlanmamasının en yaygın nedenlerinden biri anormal embriyo genetiğidir. PGT, transfer için seçilen embriyonun doğru sayıda kromozoma sahip olmasını sağlayabilir, böylece düşük yapma olasılığını azaltabilir.
PGT için iyi adaylar kimlerdir?
- 37 yaş üstü kadınlar (normal üreme yaşlanmasıyla birlikte anormal embriyo genetiği riskinin daha yüksek olması nedeniyle)
- Kalıtsal bir genetik hastalıktan etkilenen çocuk sahibi olma riski taşıyan çiftler
- Kromozomal anormallikler nedeniyle tekrarlayan düşüklerin geçmişi
- Önceki düşük veya ölü doğumda yapılan incelemede genetik bir kusur bulunanlar
- Önceki çocuklarında genetik hastalık tespit edilen çiftler
- Gebelikle sonuçlanmayan üç ya da daha fazla tüp bebek denemesi bulunan çiftler (tekrarlayan implantasyon başarısızlığı)
- Şiddetli erkek kısırlığı ile birlikte görülen kromozom bozukluğu veya genetik hastalığı olanla
- Eşlerden birisinde genetik bir problem nedeniyle gebelik elde edilememesi durumunda (buna kromozomlardaki sayısal veya yapısal bozukluklar neden olabilmektedir)
- Anne-babasında ya da diğer akraba bireylerinde tek gen kusuruna bağlı kalıtsal hastalık bulunan çiftler
PGT-M nedir?
Embriyolarınızın genlerinin veya kromozomlarının belirli bir genetik durum açısından kontrol edilmesini içeren bir tedavidir. Embriyoların laboratuvarda test edilmesi gerektiğinden, sizin ve eşinizin doğurganlık sorunu olmasa bile IVF yaptırmanız gerekecektir. Test edilmiş ve mutasyon saptanmamış olan embriyolar, gelişmeye devam etmesi ümidiyle rahminize geri yerleştirilecektir.
PGT-M ile hangi genetik koşullar test edilebilir?
Belirli bir genin bu duruma neden olduğu bilinen hemen hemen her genetik durumu test etmek için PGT-M’yi kullanmak mümkündür. Bununla birlikte, test edilecek genetik anormallikten etkilenen bir kişide, hastalığın bulaşma riski ve semptomların ciddiyeti ile ilgili yasal kriterlere uygunluğunun Otorite tarafından değerlendirilmesi durumunda koşullara yönelik test yapılabilir.